Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Βιολογικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, αλλά κυρίως η τάση των ανθρώπων να εργάζονται μπροστά σε έναν υπολογιστή οδηγεί αναπόφευκτα σε άσχημες -για την υγεία του- καταστάσεις. Αυτό τον αναγκάζει να στραφεί σε μορφές διατροφής που θα προσεγγίζουν περισσότερο την υγιεινή διατροφή. Σημαντικός παράγοντας σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή τον υγιεινό τρόπο ζωής, είναι τα βιολογικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη.

Όλα αυτά όταν πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος καταναλώνει καθημερινά όλο και περισσότερη ζάχαρη, χωρίς να το γνωρίζει. Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα ο μέσος ενήλικας καταναλώνει καθημερινά περίπου 20 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Αυτό αντιστοιχεί σε 320 θερμίδες , οι οποίες στην πλειονότητα τους είναι άχρηστες και μετατρέπονται γρήγορα σε περιττά κιλά.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε παράλληλα και την τάση της εποχής στην Ελλάδα, που σε περιόδους κρίσης οι περισσότεροι στρέφονται στον καφέ. Σε ένα ρόφημα που κατεξοχήν προσθέτουμε ζάχαρη. Αυτό όπως είναι επόμενο επιτείνει το πρόβλημα, το μεγαλώνει και οδηγεί τους ανθρώπους σε μεγαλύτερη του κανονικού πρόσληψη ζάχαρης.

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόση κρυμμένη ζάχαρη περιέχεται στη διατροφή τους. Σήμερα, πολλοί άνθρωποι προτιμούν τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και επειδή τρώμε πολλά προϊόντα χωρίς ή με λίγα λιπαρά. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι δεν γνωρίζουμε ότι σε πολλά απ’ αυτά τα προϊόντα η ζάχαρη είναι υποκατάστατο του λίπους και στην πραγματικότητα, “ανταλλάσσουμε το λίπος με ζάχαρη”.

Κυρίως τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν κρυφή ζάχαρη, ανάλογα με την ποσότητα που περιέχεται στο τρόφιμο, με φθίνουσα σειρά. Αυτό σημαίνει ότι το συστατικό που περιέχεται σε μεγαλύτερη ποσότητα (έχει το μεγαλύτερο βάρος) αναγράφεται πρώτο και εκείνο με το μικρότερο βάρος αναγράφεται τελευταίο. Καλό είναι να γνωρίζει κανείς ποιες μπορεί να είναι “οι ύποπτες τροφές που κρύβουν ζάχαρη”. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε προσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή.

Σήμερα στην ελληνική αγορά υπάρχουν πολλά προϊόντα που αντικαθιστούν τη ζάχαρη με την μαρτιτόλη, την στέβια ή με άλλες γλυκαντικές ουσίες. Και οι τρεις μορφές αντικατάστασης της ζάχαρης οδηγούν στα ίδια «γλυκά» αποτελέσματα, αλλά μες τα θετικά αποτελέσματα της μη πρόσληψης της ζάχαρης.
Την ζάχαρη θα την βρούμε κυρίως στα γλυκά. Έτσι πολλές οικοτεχνίες, αλλά και βιομηχανίες τροφίμων μπήκαν στην λογική αντικατάστασης της ζάχαρης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμη και οι μεγαλύτερες βιομηχανίες σοκολάτας μπήκαν στην λογική της στέβια. Ένα μεγάλο κεφάλαιο, που κάποια στιγμή θα αναλύσουμε, αλλά δίνει την ανάλογη γλυκύτητα στα προϊόντα. Άσχετα αν υπάρχει μια μικρή αλλοίωση της κλασικής γεύσης που τόσα χρόνια γνωρίζαμε.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και περισσότερο βλέπουμε προϊόντα χωρίς ζάχαρη. Το προϊoντικό χαρτοφυλάκιο των εταιρειών σε αυτό τον τομέα μεγαλώνει συνεχώς και βλέπουμε όλο και περισσότερο πιο υγιεινά σνακ, μαρμελάδες, φυσικούς χυμούς χωρίς ζάχαρη, μπάρες δημητριακών και superfoods χωρίς γλουτένη.

Η καινοτομία στα προϊόντα και η υιοθέτηση των νέων τάσεων για πιο υγιεινή διατροφή είναι οι βασικοί λόγοι ανάπτυξης και επιβίωσης των εταιρειών που θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Τα βιολογικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη όλο και αυξάνονται. Και αυτό είναι καλό, γιατί δείχνει ότι μπαίνει στην συνείδηση του ανθρώπου.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και το γεγονός ότι όλοι μας καθημερινά θα πρέπει να ελέγχουμε αυτά που τρώμε. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Έτσι θα πρέπει να προτιμούμε φυσικούς χυμούς, αντί για τυποποιημένους, ενώ οφείλουμε να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά. Σε αυτό το σημείο και με δεδομένο ότι πλησιάζει καλοκαίρι μια καλή λύση ροφημάτων είναι το παγωμένο τσάι. Υπάρχουν στην αγορά και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.biotrofi.gr πολλά τσάγια τα οποία μπορούμε να τα πίνουμε όλη την ημέρα. Και μάλιστα βάζοντας μέλι, που αντικαθιστά επάξια και καλύτερα την ζάχαρη, με όλες τις θετικές του ιδιότητες, αλλά και την ενέργεια που παίρνουμε με την κατανάλωσή του.

Ένα άλλο σημείο όταν αγοράζουμε προϊόντα είναι να βλέπουμε την ποσότητα ή την ανυπαρξία της ζάχαρης. Προσέξτε τα προϊόντα στα οποία αναγράφεται «χωρίς πρόσθετη ζάχαρη». Αυτό σημαίνει ότι δεν προστέθηκε ζάχαρη κατά την επεξεργασία της τροφής, και όχι ότι η ίδια τροφή δεν περιέχει ζάχαρη. Και να θυμάστε πάντα ότι καταναλώνουμε μη επεξεργασμένα τρόφιμα, ώστε να παρέχουμε στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Το τελευταίο διάστημα το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και αυτό κλονίζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία του ανθρώπου. Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους λόγους που βλέπουμε υπέρβαρους ανθρώπους από την νεαρή ηλικία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές συνέπειες της ζάχαρης, ζητώντας επιτακτικά να μειώσουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε καθημερινά.

Με τη μείωση της ζάχαρης προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες. Άρα έχουμε λιγότερη αποθήκευση λίπους, καθυστέρηση της γήρανσης των κυττάρων του δέρματος, μη τροφοδότηση καρκινικών κυττάρων, μείωση εμφάνισης τριγλυκεριδίων, ινσουλινοαντίσταση, και χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Τα βιολογικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη είναι τρόπος ζωής, επιτακτική ανάγκη και αντίδραση στην άσχημη διατροφική συνήθεια των τελευταίων ετών. Η όποια αλλαγή –γευστική- συντελεστεί θα είναι μόνο εφήμερη. Μετά το τέλος της γευστικής δοκιμασίας, ο άνθρωπος μαθαίνει να ζει χωρίς τη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου