Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Πως επιλέγουμε ζάντες για το αυτοκίνητό μας


Η σωστή επιλογή ελαστικών και ζαντών -σε μικρότερο όμως βαθμό- θεωρείται, και όχι άδικα, μια δύσκολη περίπτωση για τον καταναλωτή. Στην ελληνική αγορά, κυκλοφορεί ένα πλήθος μαρκών και τύπων, με διαφορετικά χαρακτηριστικά το καθένα. Σε αυτό το τεύχος, αναλύουμε τους τύπους των ελαστικών και ζαντών, βοηθώντας σας να επιλέξετε τα πιο κατάλληλα για το όχημά σας.

Tα ελαστικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα παντός καιρού και τα χειμερινά, με τις σχετικές ενδείξεις να αναγράφονται στο πλάι ως "M+S" ("mud + snow"), δηλαδή "λάσπη + χιόνι". Σε σχέση με τα παντός καιρού, τα M+S είναι πιο θορυβώδη και φθείρονται πιο γρήγορα. Επίσης, καθοριστικό ρόλο στη σωστή επιλογή παίζουν και οι δείκτες ταχύτητας, οι οποίοι αναγράφονται ανάγλυφα, με γράμματα τυπωμένα ανάμεσα ή μετά το νούμερο του ελαστικού. Το γράμμα S ισούται με 180 χλμ/ώρα, το T με 190, το H με 210, το V με 240, το W με 270 και το Y με 300 χλμ./ώρα, αντίστοιχα. Η διάσταση που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι μια από τις εναλλακτικές που μας προτείνει ο κατασκευαστής του οχήματος. Αυτές θα τις βρούμε στο βιβλιαράκι συντήρησης και επισκευής.

Η ποιότητα και η ασφάλεια κοστίζουν

Ένα καλό ελαστικό έχει διάρκεια ζωής περίπου 3-4 χρόνια ή 40.000 με 50.000 χιλιάδες χιλιόμετρα. Η ασφάλεια σε ένα ελαστικό είναι η σωστή επιλογή και -δυστυχώς ή ευτυχώς- η τιμή παίζει σημαντικό ρόλο. Όπως αποδεικνύεται από τη χρήση και από την αγορά, ο συνδυασμός ποιότητας και ασφάλειας συναντάται -στο μέγιστο βαθμό- στα ακριβότερα ελαστικά.

Για ελαστικά και ζάντες αυτοκινήτου ελάτε στην Autobeat.gr

Πώς επιλέγουμε ζάντες αυτοκινήτου

Συνήθως η επιλογή των ζαντών σε ένα αυτοκίνητο στηρίζεται στην εμφάνιση και στο προσωπικό γούστο του καθενός. Ωστόσο, οι ζάντες παίζουν σημαντικό ρόλο και όσον αφορά στην οδική συμπεριφορά του, γεγονός που απαιτεί, η επιλογή μας ως προς το μέγεθος και τον τύπο να ενδείκνυται για το αυτοκίνητό μας. Έτσι, μια ζάντα ελαφρού κράματος έχει την ιδιαιτερότητα να ορίζει χαμηλότερο βάρος στον άξονα, με σαφέστατα οφέλη σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς.

Από αλουμίνιο ή μαγνήσιο 
Οι ελαφρού κράματος ζάντες είναι είτε αλουμινίου είτε μαγνησίου. Στην πρώτη περίπτωση, οι ζάντες κατασκευάζονται από αλουμίνιο, τιτάνιο, βόριο και μεταλλικό νάτριο, ενώ το μαγνήσιο είναι εκείνο που, με βάση τη σκληρότητά του, εξασφαλίζει την αντοχή της ζάντας. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, τόσο πιο ανθεκτικότερη, ελαφρύτερη αλλά και ακριβότερη είναι η ζάντα. Στην αγορά υπάρχουν και διαιρούμενες ζάντες, οι οποίες αποτελούνται από δύο τμήματα, τον κορμό και τις ακτίνες.

Διαστάσεις ζαντών
Για να βάλουμε ζάντες στο αυτοκίνητό μας, πρέπει να εκτιμήσουμε τις διαστάσεις τους. Όπως και τα ελαστικά, λοιπόν, έτσι και οι ζάντες έχουν το αναγνωριστικό τους στοιχείο. Έτσι, μια ζάντα που έχει τη διάσταση 18Χ8J π.χ., σημαίνει ότι είναι 18 ιντσών (διάμετρος στεφάνης) και έχει πλάτος στεφάνης 8 ιντσών. Το "J" -όπως και τα "Κ" και "L"- υποδηλώνει το ύψος και τη μορφή του χείλους της εξωτερικής πλευράς. Οι ζάντες δεν πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προτείνει ο κατασκευαστής (καλύτερα μια ίντσα). Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει το προφίλ του ελαστικού να είναι ένα νούμερο μικρότερο, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα επαφής του ελαστικού στο φτερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου