Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Βιολογικά προϊόντα χωρίς γλουτένη


Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα άτομα διαλέγουν βιολογικά προϊόντα χωρίς γλουτένη . Κατάφεραν να γίνουν δημοφιλή για πολλούς και διάφορους λόγους. Είναι γνωστό ότι η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη. Ομως η χρήση του από τον άνθρωπο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην πέψη, ενώ υπάρχουν άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, δηλαδή δυσανεξία στη γλουτένη, ή ερπητοειδή δερματίτιδα.

Τα προηγούμενα χρόνια η κατάσταση ήταν θεωρητικά ελεγχόμενη. Ομως ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν αλλάξει τα δεδομένα, καθώς κάθε μήνα όλο και περισσότερα άτομα πάσχουν από την συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα. Σήμερα υπάρχουν δεκάδες προϊόντα χωρίς γλουτένη, με αποτέλεσμα τα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία να μην στερούνται εδέσματα και γενικότερα διάφορα προϊόντα. Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε άλευρα, αρτοσκευάσματα, μπισκότα, κέικ, κράκερ, σνακ, ζυμαρικά, ροφήματα, δημητριακά, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, γλυκαντικά, σούπες, μπύρα που δεν περιέχουν γλουτένη αλλά παραμένουν το ίδιο γευστικά και θρεπτικά. Δεν έχετε παρά να τα αναζητήσετε και να τα παραγγείλετε και μέσα σε ελάχιστες ώρες να είναι στην πόρτα σας.

Αυτό πάντως που αξίζει να αναφερθούμε είναι να μάθουμε τί είναι η γλουτένη. Αυτή είναι μια πρωτεΐνη που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Η γλουτένη μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε απρόσμενα μέρη, όπως ορισμένες μάρκες σοκολάτας, σε απομιμήσεις καβουριού (σουρίμι), αλλαντικά, σάλτσα σόγιας, βιταμίνες - ακόμα και σε ορισμένα είδη οδοντόκρεμας. Φυσικά γλουτένη ξεχωριστά μπορούμε να βρούμε και σε οποιαδήποτε αρτοποιεία που την χρησιμοποιούν για να “φουσκώσει” το ψωμί. Η γλουτένη είναι διαφορετική από την πρωτεΐνη άλλων δημητριακών (όπως το ρύζι) και κάποιοι άνθρωποι είναι δύσκολο να τη χωνέψουν εντελώς. Μπορεί να αρρωστήσει άσχημα κάποιους ανθρώπους – αλλά όχι όλους.

Αν αναφερθούμε στους ανθρώπους που έχουν δυσανεξία, αρκεί να επισημάνουμε ότι η ύπαρξη γλουτένης για αυτούς είναι κάτι πολύ σημαντικό και μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια νόσο γνωστή ως κοιλιοκάκη. Είναι τόσο ευαίσθητοι στη γλουτένη, ώστε ακόμη και μια μικρή ποσότητα -ένα ίχνος- μπορεί να τους κάνει πολύ άρρωστους. Η όλη διεργασία της διάσπασης της γλουτένης γίνεται στο λεπτό έντερο, όπου αυτή φράζει τους πόρους και δεν μπορεί να γίνει απορρόφηση. Για να ολοκληρωθεί αυτή μπορεί να περάσουν και 5-6 ώρες. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν τρώμε προϊόντα με γλουτένη νιώθουμε φουσκωμένοι. Τώρα αν κάποιος έχει κοιλιοκάκη και φάει προϊόν με γλουτένη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας: από χρόνια διάρροια και κοιλιακές κράμπες έως την οστεοπόρωση, ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αν δεν είστε μέρος αυτού του 1% του πληθυσμού, είναι απίθανο ότι θα χρειαστεί να ζήσετε μια ζωή χωρίς καθόλου γλουτένη. Με τη σημαντική αύξηση στην πρόσληψη γλουτένης κατά τα τελευταία 50 χρόνια -λόγω της παρουσία της παντού και της υπερκατανάλωσης προϊόντων που κατασκευάζονται με πολύ ραφιναρισμένο αλεύρι σίτου- υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία μας. Ως κοινωνία, είμαστε σε μια κατάσταση «υπερφόρτωσης γλουτένης» και εκατομμύρια ανθρώπων όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών στρωμάτων υποφέρουν από μια κατάσταση που αναγνωρίστηκε μόλις πριν από λίγα χρόνια και που ονομάζεται «ευαισθησία στη γλουτένη».

Οι άνθρωποι με ευαισθησία στη γλουτένη, αν την τρώνε συχνά, έχουν δυσάρεστα συμπτώματα: πόνους στο στομάχι, φούσκωμα, καούρες, πόνους στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, εξανθήματα του δέρματος, κόπωση, αϋπνία , για να αναφέρουμε μερικά από τα πιο κοινά.

Παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά που βιώνουν οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη, αν αποδειχθεί ότι είναι από ευαισθησία στη γλουτένη, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί να την εγκαταλείψετε εντελώς. Στην αντιμετώπιση των ασθενών, οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι η εξάλειψη της γλουτένη για μερικές εβδομάδες και η επανεισαγωγή της σταδιακά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιολογηθεί η ανταπόκριση του οργανισμού στη γλουτένη και το δικό όριο του καθενός. Με τη σταδιακή εισαγωγή σιτηρών που περιέχουν γλουτένη -και άλλων τροφίμων- υπάρχει μια κατανόηση του ποιες από αυτές τις τροφές ή πόσες το σώμα μπορεί να επεξεργαστεί χωρίς να προκαλέσουν συμπτώματα.

Επίσης κάτι που πρέπει να επισημανθεί είναι με τα προϊόντα χωρίς μπορεί να χαθούν και περιττά κιλά. Ωστόσο αν δεν γίνει σοβαρή δουλειά, μπορεί κάποιοι να βρεθούν να παίρνουν κιλά. Αυτό συμβαίνει επειδή καταναλώνουν συσκευασμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη που συχνά έχουν εξίσου υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και νάτριο αλλά και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό αλεύρι ρυζιού ή υλικά πληρώσεως, όπως το άμυλο πατάτας, που μπορεί να επηρεάσει το σάκχαρο στο αίμα.

Είναι πολύ καλύτερα να προσκολληθείτε σε φυσικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, τα άπαχα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά, ορισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως το καστανό ρύζι και η κινόα), γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά ή χωρίς λιπαρά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, φασόλια και άλλα όσπρια και υγιεινά λίπη, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Το σίγουρο είναι ότι η γλουτένη δεν ευθύνεται για την άσχημη υγεία μας αν δεν έχουμε κοιλιοκάκη. Καλό είναι να εντάξουμε στην διατροφή μας βιολογικά προϊόντα χωρίς γλουτένη η για να γνωρίζουμε τί τρώμε. Γιατί πάντα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι καλύτερα να προλαμβάνουμε, παρά να θεραπεύουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου