Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Μπαχαρικά από την φύση με απίστευτες φαρμακευτικές ιδιότητες


Είτε φρέσκα είτε σε σκόνη, αυτά τα μπαχαρικά πρέπει να υπάρχουν πάντα στην κουζίνα σας αλλά και στο φαρμακείο σας!

Οι ιδιότητες των παρακάτω μπαχαρικών δεν περιορίζονται μόνο στο να προσθέτουν επιπλέον νοστιμιά στο φαγητό σας. Πέρα από αυτό, μπορούν να καταπολεμήσουν τις φλεγμονές, να βελτιώσουν την καρδιακή λειτουργία και να βάλουν φρένο μέχρι και στον καρκίνο.

Κανέλα 
Η κανέλα περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά στοιχεία που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά, άλλωστε, συμβάλλουν στην καταπολέμηση ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος. Επιπλέον, η κανέλα είναι ένα ισχυρό όπλο ενάντια στα καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Δοκιμάστε την: Οι μοναδικές της θεραπευτικές ιδιότητες και η ιδιαίτερη γεύση της αρκούν για να της δώσετε μια θέση στο τραπέζι σας. Πασπαλίστε λίγη κανένα στο αφρόγαλα του καπουτσίνο ή σε ένα φρέσκο φρούτο. Εναλλακτικά, πρόσθεστε την στο κρέας, τα λαχανικά και τις κόκκινες σάλτσες. Πόση να καταναλώσετε: ¼ κ.γ. την ημέρα.

Θυμάρι 
Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του θυμαριού το έχουν βάλει σε περίοπτη θέση και στα επιστημονικά εργαστήρια. Αυτό που μάλλον αγνοείτε είναι το έχετε ήδη στο μπάνιο σας ως συστατικό του στοματικού διαλύματος σας. Πέρα από τη στοματική σας υγιεινή, το θυμάρι συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ ενδυναμώνει το τριχωτό της κεφαλής. Δοκιμάστε το: Οπως η κανέλα, έτσι και το θυμάρι ταιριάζει σχεδόν με όλα, ενώ αποτελεί ιδανικό καρύκευμα για τις σαλάτες σας. Σε συνδυασμό μάλιστα με το λεμόνι, μπορεί να προστεθεί σε πολλά καλοκαιρινά κοκτέιλ. Πόσο να καταναλώσετε: 1/4 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι, 3 φορές την εβδομάδα.

Τον κουρκουμά 
Ο κουρκουμάς θεωρείται ένα πο­λυδύναμο «φάρμακο», κυρίως χάρη στην κουρκουμίνη που περιέχει και στην οποία οφείλει το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα του.
› Η κουρκουμίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία του καρκίνου, του διαβήτη, των καρδιαγγειακών νόσων, της αρθρίτιδας και του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με πρόσφατη επι­στημονική ανασκόπηση ινδών ερευνητών του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Annamalai.
› Η κατανάλωση κουρκουμίνης σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου και του προστάτη, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Cancer Research».
› Επιπλέον, καναδική έρευνα από το Γενικό Νοσοκομείο του Τορόντο αναφέρει ότι συμβάλλει στην επούλωση των αγγείων μετά από καρδιακά επεισόδια, ενώ μελετάται και η πιθανή προστατευτική δράση της στην πρόληψη του εγκεφαλικού.

Το πιπέρι 
Θεωρείται ένα από τα δυνατότερα μπαχαρικά όσον αφορά τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Medicinal Food» (2008). Στη μελέτη εξετάστηκαν 24 μπαχαρικά και βότανα που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα. Το μαύρο πιπέρι διαπιστώθηκε ότι ήταν εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες (φαινόλες) με αντιδιαβητική δράση, μέσω ενός μηχανισμού που παρεμποδίζει τη γλυκοζυλίωση των πρωτεϊνών (μια διαδικασία κατά την οποία η γλυκόζη ενώνεται με τα μόρια των πρωτεϊνών και καταστρέφει τους ιστούς του σώματος).

Το μοσχοκάρυδο 
Έχει αποδεδειγμένα ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνει παθογόνα βακτήρια του στομάχου, ενώ από μελέτες σε πειραματόζωα φαίνεται ότι μπορεί να έχει και αντικαταθλιπτική δράση. Επιπλέον, πριν από δύο χρόνια, ινδοί ερευνητές από το Sinhgad College of Pharmacy μελέτησαν (σε πειραμα­τόζωα) το μοσχοκάρυδο σε σχέση με το διαβήτη και διαπίστωσαν ότι συμβάλλει στη μείωση της γλυκόζης του αίματος και τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Το μοσχοκάρυδο δεν πρέπει να λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις -έως 3 γρ. στο φαγητό ημερησίως-, επειδή είναι παραισθησιογόνο και τοξικό.

Για βιολογικά προϊόντα και μπαχαρικά ελάτε στην Βιοτροφή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου