Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Χαρουπόσκονη από τις καλύτερες τροφές


Η χαρουπόσκονη αποτελεί μια από τις καλύτερες και πιο υγιεινές τροφές. Το χαρούπι είναι ένας βρώσιμος τροπικός καρπός που μοιάζει με φασόλι ή λοβό και μεγαλώνει στις χαρουπιές στην περιοχή της Μεσογείου, ενώ είναι πολύ γνωστό σε αυτούς τους λαούς εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σήμερα μπορεί κάποιος να την βρει εύκολα στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα

Όταν επεξεργαστεί το χαρούπι δημιουργείται η χαρουπόσκονη. Μοιάζει στην όψη με τη σκόνη του κακάο, αλλά στην πραγματικότητα η γεύση του διαφέρει πολύ. Η χαρουπόσκονη είναι πολύ πιο γλυκιά από την σκόνη του κακάο. Στο εμπόριο πωλείται ωμή ή ψημένη, ανάλογα με την προσωπική σας προτίμηση.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η χαρουπόσκονη σαν υποκατάστατο της σοκολάτας;
Το χαρούπι είναι μία καταπληκτική εναλλακτική επιλογή αντί για σοκολάτα, αν θέλετε να την περιορίσετε ή να τη βγάλετε από την καθημερινή σας διατροφή.

Η χαρουπόσκονη μπορεί άνετα να αντικαταστήσει την σοκολάτα στις συνταγές. Απλά μην ξεχάσετε να περιορίσετε την ποσότητα που θα βάλετε, γιατί όπως προαναφέραμε, είναι πολύ πιο γλυκιά από την σκόνη κακάο και δεν περιέχει καφεΐνη.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή θα δούμε ότι το χαρούπι ήταν μια καθημερινότητα στην περίοδο της κατοχής. Τότε έσωσε πολύ κόσμο από την πείνα καθώς το χαρουπάλευρο συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στο σπιτικό ψωμί. Ωστόσο οι χαρουπιές ήταν γνωστές από τα παλιά χρόνια. Πριν περίπου 2000 χρόνια η Κρήτη ήταν γεμάτη από αυτές.

Τις προηγούμενες δεκαετίες οι Ισπανοί, Κύπριοι, Μαροκινοί και Τούρκοι δεν σταμάτησαν ποτέ να εμπορεύονται τους καρπούς αυτών των δέντρων, σε αντίθεση με εμάς τους Ελληνες που παρατήσαμε την παραγωγή τους.

Η διατροφική αξία της χαρουπόσκονης και ειδικά της βιολογικής χαρουπόσκονης είναι μεγάλη. Περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, καθώς και βιταμινών Α, Β, Β2 και D. Εχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, καθώς και αντιοξειδωτική δράση με ελάχιστα λιπαρά. Είναι κατάλληλο για διαβητικούς αφού έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν περιέχει γλουτένη. Δεν έχει καθόλου οξαλικό οξύ που εμποδίζει το σώμα να κάνει χρήση του ασβεστίου και του ψευδαργύρου και, τέλος, βοηθάει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και στη μείωση της χοληστερόλης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα υπάρχει μεγάλη γκάμα από προϊόντα χαρουπιού. Μάλιστα το κόσμος τα έμαθε και τα αναζητά, καθώς εμφανίζεται περισσότερο ενημερωμένος. Επιπλέον τα συγκεκριμένα προϊόντα απευθύνονται και σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, σε εκείνους που αποφεύγουν την καφεΐνη και σε όσους δεν τρώνε τροποποιημένες και ψημένες τροφές.

Το βασικό αγοραστικό κοινό του χαρουπιού και των προϊόντων του βρίσκεται στη Γερμανία και στις σκανδιναβικές χώρες. Οι πολίτες αυτών των χωρών έχουν εντάξει το χαρούπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου