Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Τα ροφήματα του χειμώνα



Τα ζεστά ροφήματα, το χειμώνα, μας χαρίζουν εκτός από γεύση και πολλά οφέλη και αξίζει να τα απολαμβάνουμε είτε στο ξεκίνημα της ημέρας μας προκειμένου να πάρουμε ενέργεια, είτε στο τέλος αυτής ώστε να χαλαρώσουμε από την ένταση της καθημερινότητας. Ενώ πολλά από αυτά φέρνουν στο μυαλό μας παιδικές αναμνήσεις και συνταγές ή γιατροσόφια της γιαγιάς ή της μάμας μας. Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα ροφήματα αυτά.


Σαλέπι

Η κοινή ονομασία σαλέπι αναφέρεται τόσο στο αλεύρι που λαμβάνεται από τους ξηρούς κονδύλους πολλών ειδών της οικογένειας Ορχεΐδες, όσο και στην ονομασία του ίδιου του φυτού που στον κόσμο της φυτολογίας αναφέρεται ως Orchis mascula. Το σαλέπι θεωρείται και φαρμακευτική ουσία γιατί περιέχει αραβίνη, τραγακανθίνη και πολύ άμυλο το οποίο, όταν διαλύεται στο νερό, δημιουργεί ένα ρόφημα το οποίο θεωρείται κατάλληλο για την ανακούφιση του βήχα και του στομαχόπονου. Στις ορχιδέες αυτές και στις θεραπευτικές ιδιότητες του αναφέρονται από την αρχαιότητα και ο Ιπποκράτης, ο Ασκληπιός, ο Θεόφραστος, αλλά και ο Γαληνός. Το σαλέπι χρησιμοποιείται κυρίως στην Ανατολή αλλά και στην Ελλάδα ως χειμωνιάτικο θερμαντικό, μαλακτικό και θρεπτικό πρωινό ρόφημα. Μπορείτε να βρείτε ροφήματα σαλέπι σε διάφορες γεύσεις όπως με Κανέλα & Γαρύφαλλο, με Καραμέλα & Βανίλια, με Κάρδαμο & Πιπερόριζα, με Μαχλέπι & Μαστίχα, με Σοκολάτα & Βανίλια. Η Παρασκευή του ροφήματος είναι πολύ απλή, βάλτε νερό στο μπρίκι και προσθέστε μια κουταλιά του γλυκού σαλέπι της γεύσης που προτιμάτε. Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται το νερό αρχίστε να ανακατεύετε συνεχόμενα μέχρι να φουσκώσει και να το σερβίρετε. Καλή απόλαυση! Το μυστικό για πετυχημένο σαλέπι είναι να ανακατεύετε συνέχεια από την στιγμή που θα ζεσταθεί το νερό έως ότου φουσκώσει το ρόφημα.

Μαύρο Τσάι

Παρασκευάζεται από τα φύλλα ενός θάμνου που ονομάζεται Camellia sinensis. Με μια διαδικασία που ονομάζεται οξείδωση μετατρέπονται τεχνητά τα φύλλα από πράσινο σε σκούρο καφέ-μαύρο χρώμα. Αυτή η οξείδωση σημαίνει ότι τα φύλλα εκτίθενται σε αέρα που είναι πλούσιος σε υγρασία και οξυγόνο. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα καφεΐνης. Περιέχει επίσης ποσότητα μιας ουσίας που ονομάζεται θεοφυλλίνη. Αυτές οι δύο ουσίες μπορούν να επιταχύνουν το ρυθμό της καρδιάς και να σας κάνουν να αισθανθείτε σε αυξημένη εγρήγορση.Το μαύρο τσάι είναι επίσης πλούσιο σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων σας από βλάβες του DNA. Ακόμα, το αφέψημα του μαύρου τσαγιού είναι τονωτικό και προσδίδει ενέργεια στον οργανισμό, αυξάνοντας την ροή του αίματος. Παράλληλα, η καφεΐνη που εμπεριέχει καθιστά το σώμα σε εγρήγορση και βοηθά την ορθή λειτουργία του εγκεφάλου. Προστατεύει την στοματική κοιλότητα και χαρίζει λαμπερό χαμόγελο εξαιτίας του φθορίου, γνωστό συστατικό των οδοντόκρεμων. Καταστέλλει τη δράση και την παραγωγή οξέων από τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα, πλάκα και ουλίτιδα χάρη στη συνδυαστική δράση φθορίου και τανινών που διαθέτει. Το αφέψημα μαύρου τσαγιού, επίσης είναι το καταλληλότερο τσάι για την καταπολέμηση της διάρροιας. Για υπέροχη γεύση μπορείτε να προσθέσετε στο αφέψημα του μαύρου τσαγιού λίγο μέλι ή λίγες σταγόνες λεμονιού. Επιπλέον, η κανέλα αποτελεί τον καλύτερο συνδυασμό.

Πράσινο Τσάι

Το πράσινο τσάι παρασκευάζεται μέσω αποξήρανσης των φύλλων που συλλέγονται από το φυτό Καμέλια η σινική (Camelia sinensis). Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις χώρες τις ανατολικής Ασίας. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες). Tα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν διάφορες ασθένειες.

Φλαμούρι

Ιδανικό για να χαλαρώσετε από την ένταση της καθημερινότητας, απολαμβάνοντας μια κούπα το απόγευμα ή αργά το βράδυ. Το φλαμούρι ή τίλιο είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές και χαλαρωτικές ικανότητες του. Ιδανικό για να χαλαρώσετε από την ένταση της καθημερινότητας, απολαμβάνοντας μια κούπα το απόγευμα ή αργά το βράδυ. Επίσης είναι σημαντικός σύμμαχος κατά του κρυολογήματος, έχει ευχάριστη γεύση και τα αποτελέσματα του είναι άμεσα. Αποτελείται από άνθη και από φύλλα του δένδρου.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα που υπάρχουν. Η δράση του χαμομηλιού είναι κυρίως αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδης και καταπολεμά τους ιούς. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά βρίσκονται κυρίως στα άνθη του χαμομηλιού και γι’ αυτό είναι κατάλληλα για την θεραπεία πληγών και δερματικών παθήσεων. Ακόμα, το χαμομήλι ανακουφίζει την ερεθισμένη επιδερμίδα και καταπραΰνει ιδανικά την ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια. Επιπλέον, το τσάι του χαμομηλιού έχει ηρεμιστικές και υπνωτικές ιδιότητες και χαλαρώνει τους πόνους στην κοιλιακή χώρα. Η αντισπασμωδική δράση, μάλιστα είναι η αιτία που μειώνει τις γαστρεντερολογικές ενοχλήσεις και τους πόνους της περιόδου.

Δείτε όλα μας τα ροφήματα και τα τσάγια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου