Τα όσπρια είναι ένας από τους μεγαλύτερους διατροφικούς θησαυρούς από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Ο κύριος λόγος είναι η υψηλή περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνες και φυσικά η χαμηλή τιμή τους. Ενώ έχουν χαρακτηριστεί και ως το «κρέας των φτωχών» καθότι αποτελούσαν εναλλακτική λύση στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, επίσης είναι κατάλληλα για όσους αποφεύγουν τη κατανάλωση ζωικών τροφών. Και φυσικά ανήκουν στη σημαντική μεσογειακή διατροφή.
Τα όσπρια τα οποία είναι ευρέως γνωστά είναι τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, τα κουκιά και η φάβα. Το σύνολο των οσπρίων περιέχει αρκετά σημαντικές ποσότητες υδατανθράκων και πρωτεϊνών, τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Από όλα τα φυτικά τρόφιμα, τα όσπρια, μαζί με τα δημητριακά, έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Εξίσου μεγάλη είναι και η περιεκτικότητα σε βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος Β, σε μέταλλα, όπως το κάλιο και ο σίδηρος, και ασβέστιο σε μικρότερο όμως ποσοστό. Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που έχουν τα όσπρια μας βοηθάει στη λειτουργία του εντέρου και συμβάλλουν στον έλεγχο της χοληστερίνης.
Αποτελούν σημαντικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και συστήνεται να καταναλώνονται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Τα όσπρια γενικά δεν έχουν πολλές θερμίδες και αποτελούν ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μικρό ποσοστό λίπους, θα πρέπει όμως να προσέχουμε τη ποσότητα λαδιού την οποία θα χρησιμοποιήσουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Ένα μυστικό προκειμένου να αυξήσουμε την αφομοίωση των μετάλλων και των πρωτεϊνών των οσπρίων είναι να κάνουμε σωστούς συνδυασμούς. Ο καλύτερος συνδυασμός των οσπρίων είναι με ρύζι, άλλωστε ρεβιθόρυζο και φακόρυζο είναι δύο πιάτα τα οποία είναι γνωστά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και προτιμούνται και από ανθρώπους που δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα. Επίσης ο συνδυασμός τους με όξινα τρόφιμα, όπως το λεμόνι και το πορτοκάλι, βοηθούν επίσης στην πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών.
Μερικές συμβουλές μαγειρέματος:
Να προτιμάται την προσθήκη αλατιού και ντομάτας προς το τέλος του μαγειρέματος, έτσι θα αποφεύγετε το ξεφλούδισμα των οσπρίων καθώς και τη σκλήρυνση.
Αν κατά το μούλιασμα κάποια όσπρια αρχίσουν να επιπλέουν, είναι καλό να τα πετάξετε γιατί προφανώς είναι κούφια.
Το μούλιασμα καλό είναι να διαρκεί 10-12 ώρες για τα περισσότερα όσπρια και 1-2 ώρες για τις φακές.
Προσθέστε το ελαιόλαδο στο τέλος του μαγειρέματος ώστε να διατηρήσετε την ευεργετική θρεπτική αξία του.
Θα σας παρουσιάσουμε μερικά από τα πιο ιδιαίτερα όσπρια, τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά στη χώρα μας αλλά είναι πολύ θρεπτικά.
Δείτε όλο μας το άρθρο εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου