Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Ταχίνι ένα προϊόν υγείας, ομορφιάς και ευεξίας



Η διατροφή, ως γνωστόν, καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την υγεία αλλά και την εμφάνισή μας. Το ταχίνι, σύμφωνα με μελέτες των τελευταίων ετών, είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή. Πρόκειται για ένα πρωτογενές τρόφιμο που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και παράγεται χωρίς χημική επεξεργασία ή άλλα πρόσθετα.

Επιπλέον, είναι ένα φυτικό τρόφιμο με ευεργετικά χαρακτηριστικά, όπως η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αλλά και υγιεινά λιπαρά.

Η ένταξή του στο καθημερινό διαιτολόγιο αποφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως εξάλλου απέδειξε και η ανάλυση και μελέτη των ιδιοτήτων του σουσαμιού και των προϊόντων του από το Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία προέρχονται πολλές από τις παρακάτω πληροφορίες:

Προστατεύει την επιδερμίδα σου
Οι ακτίνες UV προκαλούν την παραγωγή ελεύθερων ριζών οξυγόνου στην επιδερμίδα, οι οποίες με την σειρά τους ευθύνονται για αρκετές βλάβες, όπως τα εγκαύματα από τον ήλιο, οι ρυτίδες, ακόμη και ο καρκίνος του δέρματος. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στους σπόρους σουσαμιού, όπως η σησαμίνη και η σεσαμολίνη, συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών. Επιπλέον, μελέτες που αξιολόγησαν την χορήγηση α-τοκοφερόλης (ουσίας που περιέχεται στο σουσάμι και στο ταχίνι) διαπίστωσαν ότι συνέβαλε στη μείωση της φώτο καρκινογένεσης που προκλήθηκε από την έκθεση σε ακτίνες UVB.

Προάγει την υγεία της καρδιάς και των αγγείων
Η σησαμίνη, η κυρίαρχη λιγνάνη που περιέχεται στους σπόρους σουσαμιού, σχετίζεται άμεσα με τον μεταβολισμό του λίπους στον ανθρώπινο οργανισμό. Διατροφικά, η σησαμίνη και η επισησαμίνη συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής συγκεκριμένων ενζύμων που με την σειρά τους, ενεργοποιούν την ηπατική δραστηριότητα στην οξείδωση των λιπαρών οξέων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του επιπέδου των λιπιδίων στο αίμα.

Δείτε όλο το άρθρο για τα οφέλη από το ταχίνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου