Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Ζάντες αυτοκινήτου γιατί είναι σημαντικές


Ζάντες ελαφρού κράματος

Η επιλογή της κατάλληλης ζάντας δεν αφορά μόνο στο αισθητικό κομμάτι του αυτοκινήτου μας, αφού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στην οδική συμπεριφορά του. Σύνηθες είναι το φαινόμενο να αντικαθιστούμε τις εργοστασιακές σιδερένιες ζάντες, με άλλες ελαφρού κράματος που βελτιώνουν τη γενικότερη αισθητική του αυτοκινήτου μας. Εκτός όμως της συνολικής εικόνας που αλλάζει, οι ζάντες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο και στην οδική συμπεριφορά. Η ζάντα που θα τοποθετήσουμε τελικά στο αυτοκίνητο μας, θα πρέπει να φέρει παρεμφερή χαρακτηριστικά με εκείνα που αναφέρει ο κατασκευαστής. Και αυτό γιατί έχει την ικανότητα να ορίζει μικρότερο βάρος στην άκρη του κάθε άξονα, με αποτέλεσμα να ωφελεί τη λειτουργία της ανάρτησης που θα μπορεί να δουλεύει με μικρότερα φορτία. Στη συνέχεια, το σύστημα διεύθυνσης θα προσφέρει καλύτερη πληροφόρηση άρα και ακριβέστερο έλεγχο του οχήματος στην οδήγηση. Άλλη μία ιδιαιτερότητα της ζάντας ελαφρού κράματος είναι η καλύτερη απαγωγή της θερμότητας από το σύστημα πέδησης.

Ποια είδη ζαντών υπάρχουν 

Οι ζάντες ελαφρού κράματος χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις αλουμινίου και τις μαγνησίου. Οι πρώτες, που είναι και η πιο συνηθισμένη επιλογή, κατασκευάζονται από αλουμίνιο, τιτάνιο, βόριο και μεταλλικό νάτριο. Από την άλλη πλευρά, το μαγνήσιο, ανάλογα με τη σκληρότητά του, δηλώνει την αντοχή της ζάντας. Όσο λοιπόν μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο τόσο πιο ανθεκτική, πιο ελαφριά και πιο ακριβή είναι η ζάντα. Στο εμπόριο, θα βρείτε και διαιρούμενες ζάντες, που αποτελούνται από δύο ξεχωριστά τμήματα: τον κορμό και τις ακτίνες.

Για μπαταρίες αυτοκινήτων και ζάντες αυτοκινήτου ελάτε στην Autobeat.gr

Πώς «διαβάζουμε» τις διαστάσεις

Μία ζάντα που έχει διάσταση 18Χ8J σημαίνει ότι έχει διάμετρο 18 ίντσες και το πλάτος της στεφάνης της είναι 8 ίντσες. Το καρέ υποδηλώνει τον αριθμό των μπουλονιών της αλλά και το νοητό κύκλο που σχηματίζουν μεταξύ τους. Έτσι μία ζάντα που αναγράφει 5-114,3 σημαίνει ότι διαθέτει πέντε μπουλόνια που σχηματίζουν κύκλο με διάμετρο 114,3 χλστ. Τέλος, το offset ορίζει την απόσταση που σχηματίζεται μεταξύ του άξονα συμμετρίας της ζάντας και του επιπέδου στήριξής της, με την πλήμνη στην οποία εδράζεται (φρένα και ανάρτηση).

Πόσο κοστίζουν

Η τιμή για μία ζάντα αλουμινίου, για παράδειγμα 15 ιντσών, ξεκινά από 100-120 ευρώ περίπου, ενώ μία ζάντα μαγνησίου ίδιας διάστασης μπορεί να κοστίζει από 600 ευρώ ή και παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου