Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

11 παραδοσιακά προϊόντα για τα οποία είμαστε περήφανοι


Oινοποιητικά προϊόντα

1) Ροδίτης

Ποικιλία με μεγάλη εξάπλωση στην Ελλάδα, καλλιεργείται σε 32 νομούς, αλλά τη συναντάμε κυρίως στον νομό Αχαΐας. Πρόκειται για μια καθαρά οινοποιήσιμη ποικιλία μιας και έχει κουκούτσια αλλά και σαν βρώσιμη είναι αρκετά νόστιμη και τραγανή.

Πίσω από τα περισσότερα ονόματά της κρύβεται προφανώς το ερυθρωπό της χρώμα. Η ποικιλία δεν είναι όμως αποκλειστικά ερυθρωπή αφού υπάρχουν πέντε κλώνοι της με χρώματα που ξεκινούν από το πράσινο ανοιχτό μέχρι και το ερυθρωπό. Από τους κλώνους περιζήτητος είναι ο ερυθρωπός που είναι γνωστός σαν Αλεπού.

2) Μοσχάτο Ρίου

Είναι μία από τις παραγωγικές και μεγάλης οικονομικής σημασίας λευκές ποικιλίες οινοποιίας που καλλιεργούνται στη χώρα μας και παράγει εκτός των άλλων τον ομώνυμο οίνο Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενης (Ο.Π.Ε). Θεωρείται συγγενής ποικιλία με τη γαλλική Muscat de Frontignan.

Ο φλοιός έχει πρασινοκίτρινο χρώμα, η επιδερμίδα του είναι μετρίου πάχους και η σάρκα είναι μαλακή, άχρωμη και χυμώδης, με χαρακτηριστικό μοσχάτο άρωμα. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή φυσικών γλυκών, αλλά και για επιτραπέζιους ξηρούς και ημίγλυκους οίνους.

3) Μαυροδάφνη

Πρόκειται για έγχρωμη ελληνική ποικιλία οινοποιίας που καλλιεργείται κυρίως γύρω από την περιοχή της Πάτρας. Από την ποικιλία αυτή, μόνη της ή σε συνοινοποίηση μέχρι 49% με την ποικιλία Κορινθιακή μαύρη, παράγεται ο ερυθρός γλυκός οίνος Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενης (Ο.Π.Ε.) "Μαυροδάφνη Πατρών".

Παράγονται τουλάχιστον 34 τέτοιοι οίνοι ΠΟΠ (ΟΠΕ) από 25 τουλάχιστον οινοπαραγωγούς. Ο φλοιός είναι κυανομελανού χρώματος, με επιδερμίδα χονδρή και ανθεκτική και η σάρκα είναι άχρωμη και χυμώδης. Η Μαυροδάφνη συμμετέχει όμως και στην παραγωγή ξηρών οίνων όπου αναμειγνύεται κυρίως, με Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο και Ρεφόσκο.

4) Ούζο

Το ούζο -σε αντίθεση με το τσίπουρο- μόνο σε μικρό μέρος είναι προϊόν απόσταξης σταφυλιών. Είναι βιομηχανικό μίγμα καθαρής αλκοόλης, νερού και αρωματικών ουσιών με κύριο το γλυκάνισο. Σύμφωνα με το νόμο για να ονομαστεί ένα προϊόν ούζο πρέπει:

α) να παράγεται στην Ελλάδα (ονομασία προέλευσης)
β) Να έχει αρωματιστεί δια της διαβροχής ή δια τής απόσταξης με σπόρους γλυκάνισου. Προαιρετικά με μάραθο, μαστίχα Χίου και άλλα μυρωδικά.
γ) Το ποσοστό του όγκου που έχει αρωματιστεί με απόσταξη πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%.

Η Αχαΐα διαθέτει μια αξιοσημείωτη παραγωγή ούζου εξαιρετικής ποιότητας και μοναδικού χαρακτήρα.

5) Σταφίδα

Η Αχαΐα από τον 19ο αιώνα ακόμα αποτελούσε οικονομική περιοχή με εξωστρεφή προσανατολισμό και συνέδεσε τις τύχες της με την ευρωπαϊκή αγορά, μέσω της καλλιέργειας και της εξαγωγής σταφίδας. Η «μαύρη σταφίδα» Αχαΐας και η «βοστίτσα» Αιγιαλείας αποτελούν τις πιο γνωστές ποικιλίες.

Η μαύρη σταφίδα είναι χυμώδες φρούτο που καλλιεργείται στη Βόρεια Πελοπόννησο και στα Ιόνια Νησιά και θεωρείται μοναδικό προϊόν για την εμφάνισή του, τη γλυκύτητα και την περιεκτικότητά του σε ενέργεια.

Είναι ένα θαυμάσιο φυσικό προϊόν, γνωστό για την αποτελεσματικότητά του από αρχαιοτάτων χρόνων, με υψηλή διατροφική αξία, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Η τυποποίηση των προϊόντων αυτών εξασφαλίζει σταθερή παραγωγή και διανομή τόσο σε εγχώριο όσο και σε επίπεδο εξαγωγών.

6) Ελαιόλαδο - Ελιές

Το λάδι της ελιάς αποτελεί τη βάση της Μεσογειακής διατροφής και ένα από τα βασικότερα προϊόντα της Αχαΐας.

Τα λιπαρά του οξέα και τα φυσικά του αντιοξειδωτικά έχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία και συντελούν στη μακροζωία. Στην Αχαΐα η ελαιοπαραγωγή αποτελεί μακρά ιστορική παράδοση με τους μικρούς παραγωγούς να πρωταγωνιστούν.

Το ελαιόλαδο πωλείται τόσο τυποποιημένο όσο και χύμα ανάλογα με τον παραγωγό. Η ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως είναι η «κουτσουρελιά» ή «πατρινή» και λιγότερο η «κορωνέικη». Επίσης παράγονται και κυκλοφορούν στο εμπόριο βρώσιμες ελιές κυρίως τσακιστές.

Για παραδοσιακά προϊόντα και αγορά από το διαδίκτυο ελάτε στην Βιοτροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου