Ένα από τα μεγαλύτερα ζητούμενα από την εποχή που φτιάχτηκε το Facebook ήταν η ανάγκη μιας δεύτερης επιλογής πέρα από το like. Παρά τα χρόνια που έχουν περάσει και την γενική απαίτηση από όλους τους χρήστες, οι σχεδιαστές της μεγαλύτερης ιστοσελίδας του κόσμου παρέμεναν απαθείς.
Όμως σήμερα ο «πολύς» Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης θα υιοθετήσει πολύ σύντομα και μία ακόμα επιλογή που θα μπορεί κανείς να δηλώνει ότι «δεν του αρέσει» ένα σχόλιο ή μία ανάρτηση.
Όπως είπε, σύμφωνα με το BBC και τους Times της Νέας Υόρκης, το δίκτυο βρίσκεται πολύ κοντά στο να αρχίσουν οι σχετικές δοκιμές από χρήστες, οι οποίοι θα μπορούν πλέον με αυτό τον τρόπο να βγάζουν καλύτερα την...κακία τους. Αρκετοί χρήστες έχουν ζητήσει επίμονα μια τέτοια επιλογή ως αντίβαρο από τότε που εισήχθη το κουμπί "like" (μου αρέσει) το 2009.
«Νομίζω ότι οι χρήστες μας ζητούσα για πολλά χρόνια το κουμπί "dislike"» είπε ο Ζούκερμπεργκ, ενώ τόνισε ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την ιστοσελίδα, καθώς μπορεί να επιβεβαιώσει ότι αυτή η επιλογή είναι έτοιμη και σε λίγο καιρό θα εφαρμοστεί.
Ο ίδιος δήλωσε ότι το αρχικό περιβάλλον για το Facebook δεν επέτρεπε την ύπαρξη μιας τέτοιας επιλογής, γιατί δεν θα ήθελε να μοιάζει με κάτι σαν το Reddit όπου οι αναρτήσεις δέχονται θετικά και αρνητικά σχόλια.
Ο Ζάκερμπεργκ αναγνώρισε ότι υπάρχει ζήτηση για το "dislike", είπε όμως ότι δεν θα ήθελε αυτό να χρησιμοποιηθεί για να «καταψηφίζονται» οι αναρτήσεις άλλων χρηστών. Περισσότερο το φαντάζεται ως την κατάλληλη επιλογή, όταν το να κάνει κάποιος "like" σε μια λυπητερή ανάρτηση (π.χ. που αφορά σε θάνατο προσφύγων), δείχνει έλλειψη ευαισθησίας.
Όπως και να έχει, πρόκειται για μία σημαντική στιγμή για το Facebook. Και ίσως για μια ιστορική στιγμή για έναν δικτυωμένο πλανήτη που πλέον μπορεί να άγχεται όχι μόνο για πόσες συμπάθειες έχει ο κάθε χρήστης αλλά και για πόσες αντιπάθειες.
Είναι όμως αμφίβολο κατά πόσο οι χρήστες πράγματι θα περιορίσουν τη χρήση του «δεν μου αρέσει» μόνο σε αυτό που θα ήθελε ο Ζάκερμπεργκ και δεν θα το «αξιοποιήσουν» για να εκφράσουν γενικότερα τα πάσης φύσης αρνητικά συναισθήματά τους. Είναι επίσης αμφίβολο, σύμφωνα με τους αναλυτές, κατά πόσο οι διαφημιστές και οι διαφημιζόμενοι θα ήθελαν να βλέπουν τα μηνύματά τους να περιβάλλονται από «δεν μου αρέσει».
Ο Ζάκερμπεργκ τόνισε ότι μόνο αφού δοκιμαστεί εκτενώς το κουμπί "dislike" σε περιορισμένο κύκλο χρηστών, θα καθιερωθεί η ευρεία χρήση του. Ίσως πάντως στο μέλλον το Facebook να είναι μην είναι εξίσου φιλικό μέρος για τους περίπου 1,5 δισεκατομμύρια χρήστες του...
Η εποχή της αθωότητας -αν υπήρξε ποτέ- του Facebook απέχει απέχει λίγες ημέρες και τελειώνει πολύ σύντομα με ένα κουμπί ακόμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου