Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Χαλβάς ένα διατροφικό θαύμα



Είναι γνωστό ότι το σουσάμι είναι από τα διατροφικά θαύματα της φύσης. Αυτό σημαίνει ότι και όλα τα παράγωγά του έχουν πολύ μεγάλη θρεπτική αξία, όπως το ταxίνι και ο χαλβάς.

Και μια που σε λίγες ημέρες θα έχουμε νηστεία, αυτές οι τροφές έχον πολύ υψηλή διατροφική αξία. Το σουσάμι, άρα ο χαλβάς και το ταχίνι, παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεινών και αμινοξέων.

Συμβάλλει στη καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, προσφέρει στον οργανισμό μεγάλο μέρος των συνενζύμων και των βιταμινών που χρειάζεται, βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος λόγω των βιταμινών Β1,Β2 και νιασίνης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Περιέχει πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο ,ψευδάργυρο. Ετσι λόγω του σεληνίου και της βιταμίνης Ε, θεωρείται μια από τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές κατά του καρκίνου. Τώρα όσον αφορά τις θερμίδες ένα κομμάτι χαλβά 100 γραμμαρίων διαθέτει περίπου 350 θερμίδες.

Ο χαλβάς αποτελείται κατά 50-60% από ταχίνι, δηλαδή από πολτοποιημένο σησάμι.

Επιπλέον, περιέχει κάποια ουσία που θα του προσδώσει την γλυκιά γεύση, όπως το σιρόπι γλυκόζης ή φρουκτόζης ή το μέλι. Εάν είναι με κακάο ή ξηρούς καρπούς, αντίστοιχα περιέχει και μικρή ποσότητα κακάο ή ξηρών καρπών.

Παρατηρώντας τα συστατικά, καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα γλυκό με πλειάδα βιταμινών και μετάλλων που προέρχονται από τις πρώτες ύλες του.

Σύμφωνα με τον Κλινικό Διαιτολόγο έμφαση πρέπει να δοθεί στο ταχίνι. Το σουσάμι ερευνάται έντονα την τελευταία δεκαετία, με πολύ ισχυρά αποτελέσματα. Ανέκαθεν ήταν γνωστό ότι το ταχίνι αποτελεί πηγή πρωτεϊνών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και φυτικών ινών.

Τα τελευταία χρόνια, με έρευνες από όλον τον κόσμο όσο και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ταυτοποιούνται καινούργια συστατικά και εντοπίζονται νέες ιδιότητες.

Όπως αναφέρει ο ειδικός ορισμένα από τα συστατικά με έντονο ενδιαφέρον είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο, το σελήνιο, ο χαλκός, οι φυτοστερόλες και ορισμένα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Πέρα από πηγή αυτών των συστατικών, ορισμένες κλινικές μελέτες χρησιμοποιούν το σουσάμι και το έλαιο του, ελέγχοντας την επίδραση του στην αντιμετώπιση ορισμένων παθολογικών καταστάσεων.

Αποδεδειγμένα, λοιπόν, έχουν αποδοθεί ιδιότητες στο ταχίνι όπως η αντιμικροβιακή, η ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος, η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, η βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και η προστασία της επιδερμίδας.

Η προσθήκη της γλυκόζης, της φρουκτόζης ή του μελιού έχει ως αποτέλεσμα τη γλυκιά γεύση και την ικανοποίηση όσων επιλέξουν το χαλβά από ταχίνι για το γλυκό τους.

Έτσι, πέρα από τα θρεπτικά συστατικά, ο χαλβάς από ταχίνι συμμετέχει και στην συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη. Επειδή, όμως, η υπέρμετρη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει και στην αύξηση του βάρους , είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο.

Καταλήγοντας ο ειδικός αναφέρει ότι ο μέσος ενήλικας με μέτρια φυσική δραστηριότητα πρέπει να λαμβάνει περίπου 2.500 θερμίδες για να συντηρεί το βάρος του. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να αφιερώνει 150-250 θερμίδες για την απόλαυσή του.

Έτσι μπορεί να καταναλώνει 30-50 γρ χαλβά από ταχίνι ημερησίως για να ικανοποιεί την αίσθηση του γλυκού, το οποίο παράλληλα θα είναι και υγιεινό, αφού θα έχει συμβάλλει στην πρόσληψη απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων και δεν θα τον οδηγεί στην αύξηση του βάρους.

Δείτε περισσότερα για τα βιολογικά προϊόντα στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου