Ψυχισμός και αμυντικό σύστημα
Ακούμε και διαβάζουμε πάντοτε πάρα πολλά για την ανάγκη προστασίας από εξωγενείς βλαπτικούς παράγοντες που απειλούν την υγεία μας κυρίως κατά το χειμώνα, για λοιμώξεις από ιούς κλπ, με πιο πρόσφατο τον διάσημο κορωνοϊό. Με το δεδομένο ότι η σύγχρονη ιατρική αλλά και η γενικότερη κοινωνική νοοτροπία αντιμετωπίζουν ακόμη το φυσικό σώμα ξεκομμένο από το ευρύτερο ανθρώπινο σύστημα, πολύ λίγη σημασία δίνεται στο ρόλο της εσωτερικής στάσης και των ψυχικών συνθηκών που επικρατούν στη ζωή του ανθρώπου και στο πώς αυτά επηρεάζουν, θετικά ή αρνητικά, τον οργανισμό. Τεράστιο ενδιαφέρον, εργασία και ερευνητικές προσπάθειες επενδύονται στην ανακάλυψη τρόπων παθητικής υποβοήθησης του οργανισμού μέσα από εξωτερικούς παράγοντες (φάρμακα, εμβόλια κλπ), ωσάν αυτά να αποτελούσαν το μοναδικό μέσον που μπορεί να επιδρά στην υγεία και να την επηρεάζει.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τα ανθοϊάματα
Όσο και αν η έρευνα και η ανακάλυψη ιατρικών θεραπειών μπορεί να είναι χρήσιμη ή και αναγκαία, ιδίως σε σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, είναι λυπηρό πραγματικά η προσοχή να αποσπάται σ’ αυτές τόσο αποκλειστικά που να ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι … ζωντανός. Δεν διαθέτει μόνο ‘ένα σώμα’, έστω και αν αυτό το σώμα είναι ένα ασύλληπτης σοφίας και πολυπλοκότητας ζωντανό σύστημα περίπλοκων και αλληλεξαρτώμενων λειτουργιών, τις οποίες η επιστήμη, στην όποια έκταση και βαθμό τις έχει γνωρίσει και μελετήσει, απλώς υποβοηθά και ποτέ δεν μπορεί να αντικαταστήσει. Ακόμη και το τελειότερο φάρμακο ή η πιο προχωρημένη ιατρική παρέμβαση δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτε αν ο ζωντανός οργανισμός δεν αναλάμβανε να τα εντάξει στις λειτουργίες του και να τα αξιοποιήσει. Όσο και αν αισθανόμαστε υπερήφανοι για τα κατορθώματα της σύγχρονης επιστήμης, θα είναι μέγα λάθος το να ξεχνάμε ότι το ανθρώπινο σώμα, στην υγεία και στην αρρώστια του, είναι κάτι πολύ περισσότερο, πλουσιότερο, βαθύτερο και μυστήρια πολυδιάστατο από απλές βιολογικές λειτουργίες που χρειάζεται να ρυθμιστούν και να επιδιορθωθούν με εξωτερικές παρεμβάσεις και μόνον.
Όλα αυτά, σαν γενικές αρχές, είναι γνωστά σε αυτούς που συμμερίζονται συνειδητά μια ολιστική αντίληψη για την υγεία. Αλλά και ο κάθε άνθρωπος που διαθέτει μια β
ασική ικανότητα αυτοπαρατήρησης, γνωρίζει από εμπειρία ότι η λεγόμενη άμυνα του οργανισμού του έχει σχέση με την γενικότερή του κατάσταση, την φυσική και την ψυχική. Έχει παρατηρήσει ότι, παράλληλα με την βασική ικανοποίηση των σωματικών του αναγκών, όταν αισθάνεται μέσα του καλά και χαρούμενος, όταν νοιώθει αισιόδοξος και δυνατός, με ελπίδα και ισχυρή διάθεση για ζωή, «δεν τον πιάνει τίποτε» (εν προκειμένω, ο οργανισμός του αντιστέκεται στις λοιμώξεις).
Όπως και πολλοί άλλοι, ο Δρ. Έντουαρντ Μπαχ, δημιουργός των γνωστών ανθοϊαμάτων, έχει αναφερθεί αναλυτικά στο θέμα της σχέσης των συναισθημάτων και της ψυχής με την υγεία. Η ομοιοπαθητική όπως και όλες οι ενεργειακές θεραπείες βασίζοντα σε αυτήν ακριβώς την αρχή. Όλοι μας όμως είμαστε εκτεθειμένοι σε μια διαρκή, έντονη, μαζική προβολή μιας τάσης αντιμετώπισης των σωματικών προβλημάτων, και της συγκεκριμένης ίωσης αυτό το διάστημα, σαν κάτι που αφορά ‘μόνο’ το σώμα, σαν ένα πρόβλημα που οφείλεται αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες, σαν να επρόκειτο πχ για ένα δυστύχημα. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, είναι ανθρώπινο να δοκιμάζεται και είτε να καταργείται είτε να μειώνεται η αυτοπεποίθηση και η πίστη μας στην ορθότητα και την αναγκαιότητα της ολιστικής αντίληψης.
Δείτε όλο μας το άρθρο για τα ανθοϊάματα για μια ολιστική προσέγγιση στην εποχή του κορωνοϊού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου