Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Τι είναι το SEO - Εισαγωγή στο Search Engine Optimization


Search Engine Optimization (SEO). Θα μπορούσε να είναι κάποιος καινούριος ιός, απειλή για μία νέα παγκόσμια πανδημία, μα... δεν διαφέρει και πολύ. Όσοι είχαν το μεράκι κάποια στιγμή, να ανεβάσουν μια ιστοσελίδα στον παγκόσμιο ιστό, τον έχουν περάσει τον ιό SEO. Άλλοι πιο βαριά άλλοι πιο ελαφριά, άλλοι τον πολέμησαν και τον κατέκτησαν, άλλοι τον ξεγέλασαν και αρκετοί έφτασαν στα τάρταρα προσπαθώντας να τον ξεγελάσουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι άμα μπει στο αίμα σου δύσκολα βγαίνει και εκεί που νομίζεις πως γιατρεύτηκες, θα σε βάλει κάτω ξανά και θα ανοίξει ο ίδιος κύκλος για ακόμα μία φορά.

Τόσος λόγος, τόση ενέργεια «χαμένη» παγκοσμίως, για τη Βελτιστοποίηση της θέσης των Ιστοσελίδων στις Μηχανές Αναζήτησης.

Ε, και όταν μιλάμε σήμερα για μηχανές αναζήτησης, εννοούμε της Google και κάποιες άλλες βοηθητικές, όπως της Yahoo, Msn κτλ. που τις χρησιμοποιούμε όταν από υπερφό- ρτωση πέσει ο σέρβερ της Google.

Εκεί λοιπόν θα εστιάσουμε (Google) στη μικρή αυτή αναφορά μας στις Μεθόδους Βελτι- στοποίησης Κατάταξης των Ιστοσελίδων Στις Μηχανές Αναζήτησης (SEO), χωρίς όμως να παραβλέπουμε μεθόδους που βελτιστοποιούν την θέση και σε άλλες μηχανές αναζήτησης. Άλλωστε λίγο-πολύ ο τρόπος που εντοπίζουν και κατατάσσουν οι μηχανές αναζήτησης, τις σελίδες στον ιστό είναι παραπλήσιος. Το σωστότερο λοιπόν από μέρους μας, είναι να εργαστούμε επάνω στην πιο διαδεδομένη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως, ώστε να βελτιωθεί σε αυτή κυρίως η θέση της ιστοσελίδας μας.

Για κατασκευή ιστοσελίδων στη θεσσαλονίκη ελάτε στην WEBONE

Όσο πιο Ψηλά Τόσο πιο Καλά;

Τα πάντα λοιπόν είναι θέμα ύψους; Σε ότι αφορά τις SEO η απάντηση είναι ΝΑΙ. Ο σκο- πός των ενεργειών που γίνονται στα πλαίσια των SEO είναι να αποκτήσει η ιστοσελίδα μας Θέση-Κατάταξη (Ranking) όσο πιο κοντά στην κορυφή των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης για τις σχετικές λέξεις-φράσεις «κλειδιά» που θα αναζητήσουν. Λέξεις-Φράσεις «κλειδιά» ονομάζουμε τις λέξεις και φράσεις που εκφράζουν το πε- ριεχόμενο μιας ιστοσελίδας. Σκοπός μας είναι να ανεβάσουμε τη κατάταξη της ιστο- σελίδας μας στις μηχανές αναζήτησης για τις λέξεις-φράσεις «κλειδιά» αυτές. Αν για παράδειγμα εργαστούμε σε μία ιστοσελίδα με θέμα την Επανάσταση του 1821 και έπειτα από τις πρώτες ενέργειές μας, μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες οι λέξεις-φράσεις «κλει- διά»: Επανάσταση 1821, Κολοκοτρώνης, Φιλική εταιρεία κτλ. κατατάσσουν την σελίδα μας μέσα στα εκατό πρώτα αποτελέσματα (ανάμεσα σε χιλιάδες) αυτό θα πει πώς έχουμε πετύχει προς στιγμή το στόχο μας. Έπειτα συνεχίζουμε την προσπάθεια για βελτιστοποί- ηση της θέσεως του site σε λέξεις και φράσεις «κλειδιά» σχετικά με την Επανάσταση 1821, ώστε να καταταχθεί τελικώς μέσα στις πρώτες δύο σελίδες των μηχανών. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε τη μέγιστη δυνατή επισκεψημότητα στην ιστοσελίδα μας.

Οι μηχανές αναζήτησης ανακαλύπτουν τις διάφορες ιστοσελίδες με διάφορους μικρούς ηλεκτρονικούς «κατασκόπους» που εξαπολύουν στον ιστό. Τους κατάσκοπους αυτούς τους συναντάμε με τις ονομασίες Spiders, Bots, Web Crawlers. Στην πραγματικότητα είναι προγράμματα που καταγράφουν το περιεχόμενο των ιστοσελίδων και το αναφέρουν στις μηχανές αναζήτησης, οι οποίες με τη σειρά τους κατατάσσουν τις ιστοσελίδες για τις διάφορες λέξεις-φράσεις βάση ειδικών αλγορίθμων.

Πώς ∆ουλεύουν οι Μηχανές Αναζήτησης

Οι μηχανές αναζήτησης έχουν παραμετροποιηθεί έτσι ώστε όταν πραγματοποιείται η αναζήτηση των λέξεων-φράσεων «κλειδιά», κατατάσσουν τις σχετικές ιστοσελίδες και τις παρουσιάζουν στον χρήστη (που κάνει την αναζήτηση) βάσει της κατάστασης συνάφειας (λέξεων-φράσεων –κατάταξης ιστοσελίδων).

Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν οι διάφορες μηχανές αναζήτησης είναι διαφορετικοί. Ο τρόπος δηλαδή που κατατάσσει η κάθε μηχανή αναζήτησης την κάθε ιστοσελίδα είναι διαφορετικός και όχι απόλυτα γνωστός σε εμάς. Επίσης πολύ συχνά οι αλγόριθμοι αυτοί διαφοροποιούνται από τις εταιρείες ώστε να κατατάσσονται οι ιστο- σελίδες βάσει της πραγματικής τους αξίας και όχι κάποιων τεχνασμάτων SEO των δημιουργών που με τον καιρό «αποκωδικοποιούν» τις μηχανές αναζήτησης και τις «εξα- πατούν».

Μέθοδοι Βελτιστοποίησης Κατάταξης

Για την βελτιστοποίηση της κατάταξης μίας ιστοσελίδας υπάρχουν οι καλόβουλες "White hat SEO" και οι κακόβουλες μέθοδοι "Black hat SEO". Οι πρώτες σκοπό έχουν πραγμα- τικά να βοηθήσουν την ιστοσελίδα να αναδειχτεί βάσει της πραγματικής της αξίας (περιε- χόμενο, σχεδίαση κτλ.) ενώ οι δευτέρες σκοπό έχουν να «ξεγελάσουν» τις μηχανές ανα- ζήτησης ώστε να καταταχθεί η ιστοσελίδα σε θέση υψηλότερη από αυτή που πραγματικά αξίζει.

Εμείς θα ασχοληθούμε με τις καλόβουλες μεθόδους βελτιστοποίησης κατάταξης (White hat SEO) αφού πλέον οι σελίδες που προχωρούν στις κακόβουλες μεθόδους αναγνωρίζο- νται από τις μηχανές αναζήτησης και τιμωρούνται με υποβάθμιση έως και με αφαίρεση από το ευρετήριό τους για κάποιο διάστημα.

πηγή: SEO ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤHΝ GOOGLE - Ιωάννης Παπαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου