Οι αλλαγές στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ραγδαίες. Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων τα τελευταία 2 χρόνια έχουν δει τα έξοδα διαχείρισης και συντήρησης των ηλεκτρονικών τους καταστημάτων να αυξάνονται. Το ίδιο και τα έξοδα μάρκετινγκ καθώς και το κόστος διαφήμισης.
Οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί και πολλοί δεν μπορούν να διατηρήσουν επαφή με τις εξελίξεις. Για τον λόγο αυτό βλέπουμε πολλούς ιδιοκτήτες να προσπαθούν να πουλήσουν τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα, σε μία προσπάθεια να πάρουν μέρος της επένδυσής τους πίσω.
Και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, προστέθηκε η απόφαση της Skroutz να χρεώνει σε ετήσια βάση με ετήσιο πακέτο συνδρομής την συνεργασία με ηλεκτρονικά καταστήματα, με πολλούς επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να πληρώσουν την συνδρομή και να συνεχίσουν την συνεργασία τους με την Skroutz.
Τι θα μπορούσαν να έχουν κάνει οι εταιρίες ή τι μπορούν να κάνουν τώρα; Η απάντηση είναι μία: ισχυροποίηση της παρουσίας της εταιρίας στην αγορά.
Μία επιχείρηση μπορεί να συνεργάζεται με marketplace πλατφόρμες, αλλά δεν θα πρέπει να στηρίζει την βιωσιμότητά της μέσω των πωλήσεων από marketplace.
Θα πρέπει:
1. να επενδύει σε νέες πρακτικές και μεθόδους με τις οποίες θα αυξήσει την πιστότητα των πελατών της μακροχρόνια
2. να δημιουργήσει καλή εικόνα για το brand στην αγορά
3. να επενδύσει στην δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης με τους πελάτες και στην ανάπτυξη του πελατολογίου της πέρα από τα marketplace
Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το κοινό και την κάθε πώληση που γίνεται μέσα από τις πλατφόρμες αγορών, με στόχο να κερδίσουμε lifetime value πελάτες.
Search Engine Marketing & SEO
Η επένδυση σε μακροχρόνιας απόδοσης στρατηγικές δεν θα πρέπει να φοβίζουν τον επιχειρηματία. Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα θα πρέπει να διαθέτει στρατηγική Search Engine Marketing και να βελτιστοποιείται σύμφωνα με τις νέες αναβαθμίσεις. Η βελτιστοποίηση SEO (search engine optimization) της ιστοσελίδας για τις μηχανές αναζήτησης γίνεται με σκοπό την παροχή ποιοτικότερου περιεχομένου στο κοινό το οποίο απευθυνόμαστε. Τότε μας επιβραβεύει η Google με καλύτερη κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα. Επιπροσθέτως, θα δούμε το κόστος της διαφήμισης να μειώνεται.
Αποτελεί μία συνεχή διαδικασία καθώς οι ανάγκες των καταναλωτών αλλάζουν συνεχώς, το ίδιο και οι αναζητήσεις τους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι και η Google αλλάζει τον αλγόριθμό της, περισσότερες από 300 φορές τον χρόνο!
Όλα αυτά αποτελούν κομμάτι μία ολοκληρωμένης στρατηγικής μάρκετινγκ η οποία θα βοηθήσει στην θέσπιση μετρήσιμων και ρεαλιστικών στόχων προς επίτευξη, σχεδιάζοντας ταυτόχρονα τους τρόπους με τους οποίους θα τους πετύχετε.
Σε τι βοηθά την εταιρία η στρατηγική μάρκετινγκ; Θα αναφέρουμε 4 οφέλη:
1. Βοηθά την επιχείρηση να θέσει ρεαλιστικούς στόχους, μέσα από τον εντοπισμό νέων δυνητικών ευκαιριών, αλλά και την πρόβλεψη πιθανόν μελλοντικών απειλών, που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον σχεδιασμό της.
2. Εντοπίζει και αναδεικνύει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης, συντελώντας έτσι στην διαφοροποίηση της από τον ανταγωνισμό.
3. Την αποτελεσματικότερη δυνατή διασπορά του ετήσιου budget.
4. Τα κανάλια επικοινωνίας που θα μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα της προβολής αυτής (πχ Facebook, εκθέσεις κ.ά).
Χρειάζεστε βοήθεια με την στρατηγική μάρκετινγκ του ηλεκτρονικού σας καταστήματος; Προγραμματίστε μία ολιγόλεπτη βιντεοσυνομιλία για να εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς.
Κλείστε μία συνάντηση 30 λεπτών
Συγγραφή άρθρου: Αφροδίτη Αραμπατζή
Hi, I am Afroditi! An experienced Marketeer and owner of different creative industries, who can assist you with your next big project! Highly involved in project management for over 15 years, I obtain hands-on experience in strategic planning, leading teams and organizing different tasks.