Οι παθήσεις του ώμου είναι από τις πιο συχνές ,που ταλαιπωρούν πάρα πολλούς ανθρώπους και η έγκαιρη αντιμετώπιση τους είναι απαραίτητη για μια ομαλή καθημερινότητα χωρίς πόνο.
Ο καλύτερος σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης με μόνιμα και άμεσα αποτελέσματα είναι η αρθροσκόπηση ώμου μια μέθοδος που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για διαγνωστικούς αλλά και χειρουργικούς σκοπούς.
Στην ουσία κατά την διάρκεια της αρθροσκόπησης μια μικρή κάμερα, συνδεδεμένη με ένα φακό οπτικών ινών , εισάγεται στον ώμο του ασθενούς επιτρέποντας στον γιατρό σας να εξετάσει το εσωτερικό του ώμου με ακρίβεια και ασφάλεια, και να προχωρήσει σε πολύ στοχευμένες κινήσεις που θα μειώσει τον χρόνο αποκατάστασης της κινητικότητας του ώμου σας σημαντικά.
Πότε ο γιατρός σας θα σας προτείνει να κάνετε μια αρθροσκόπηση :
· Για την επιβεβαίωση μιας πιθανής πάθησης, φθοράς ή και για τον εντοπισμό τυχόν ξένων σωμάτων στην άρθρωση του ώμου.
· Στη θεραπεία μολύνσεων και φλεγμονών της άρθρωσης του ώμου
· Στις περιπτώσεις ρήξης οστών
Πως γίνεται η αρθροσκόπηση ώμου;
Η αρθροσκόπηση ώμου μετά από πλήρη ενημέρωση από τον θεράποντα ιατρό προς τον ασθενή για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και την από κοινού συνήθως απόφαση για το αν θα προχωρήσουν σε χειρουργική θεραπεία, ακολουθεί κάποια πολύ συγκεκριμένα βήματα τα οποία είναι:
Πρώτα απ όλα όπως πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να γίνουν στον ασθενή κάποιες εξετάσεις που να δείχνουν την συνολική εικόνα της υγείας του και το κατά πόσον θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την επέμβαση.
Στην συνέχεια με την συνεργασία του θεράποντα ιατρού και του φυσιοθεραπευτή θα υπάρξει μια πρώτη συνεννόησή όσον αφορά το πλάνο αποκατάστασης μετά την επέμβαση ανάλογα με την κατάσταση και την συνολική κινητικότητα του ασθενή.
Διαδικασία αρθροσκόπησης:
· H εισαγωγή του ασθενή στην κλινική γίνεται σε πρωινή ώρα και ο ασθενής θα πρέπει να είναι νηστικός τουλάχιστον 8 ώρες πριν την εισαγωγή του.
· Πριν την επέμβαση χορηγείται στον ασθενή πλήρη ή τοπική αναισθησία σε συνεργασία με τον υπεύθυνο αναισθησιολόγο.
· Στην πάσχουσα περιοχή εκχύεται αναισθητικό που προκαλεί αναλγησία τόσο κατά την διάρκεια της επέμβασης όσο και για περίπου 24 ώρες μετά την ολοκλήρωση της.
· Στην συνέχεια και αφού πρώτα δημιουργηθεί μια αποστειρωμένη περιοχή ο θεράπων ιατρός ανοίγει 2-3 μικρές οπές στην άρθρωση, τοποθετώντας το αρθροσκόπιο πολύ προσεκτικά καθώς και ένα φάρμακο που προκαλεί διέγερση της άρθρωσης.
· Το αρθροσκόπιο είναι ένας μικρός σωλήνας με κάμερα, διαμέτρου ½ εκατοστό και μήκος 15-20 εκατοστά που δίνει την δυνατότητα στον ιατρό σας να δεί με ακρίβεια μέσα στην άρθρωση και να χειρουργήσει ακριβώς την περιοχή που πρέπει με πολύ προσεγμένες κινήσεις αποφεύγοντας έτσι τυχόν τραυματισμό υγιών ιστών ή νευρώνων.
· Με την ολοκλήρωση της επέμβασης η περιοχή δένεται με ράμματα , τοποθετείται επίδεσμος και ο ασθενής μεταφέρεται σε αίθουσα.
Σε πόσο χρόνο ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του;
Συνήθως ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια κιόλας μέρα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις τοποθετείται κα νάρθηκας στον ασθενή για να περιορίζεται για κάποιες μέρες η κινητικότητα του ώμου.
Πόσο διαρκεί το πρόγραμμα αποκατάστασης του ασθενούς και τι περιλαμβάνει:
H διάρκεια της αποκατάστασης εξαρτάται από την εικόνα του ασθενή και από την βαρύτητα του χειρουργείου. Στις περισσότερες περιπτώσεις που δεν μιλάμε για κάποια πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση, η αποκατάσταση διαρκεί λίγες μέρες και περιλαμβάνει κάποιες πολύ απλές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε και σπίτι σας μόνοι σας και θα σας υποδείξει ο φυσικοθεραπευτής σας.
Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας και μάθετε περισσότερα για την αρθροσκόπηση ώμου.
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ιωάννης Πολυζώης