Το φούσκωμα είναι ένα από τα συχνότερα παράπονα ,αλλά τα καλά νέα είναι ότι είναι σχεδόν πάντα θεραπεύσιμο όταν καθορίσουμε την υποκείμενη αιτία.
Τι προκαλεί το φούσκωμα-μετεωρισμό;
Υπερβολική ανάπτυξη κάντιντα στο εντέρο
Διατροφικές δυσανεξίες
Ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη
Αντοχή στην ινσουλίνη
Κακός συνδυασμός τροφών
Ακατάστατα γεύματα-ανεπαρκής μάσηση
Ανεπάρκεια των πεπτικών ενζύμων (συμπεριλαμβανομένης της δυσανεξίας στη λακτόζη)
Άλλες αιτίες δυσβίωσης – βακτηριακή υπερανάπτυξη ή παράσιτα μικρού εντέρου
Πώς να απαλλαγείτε από το φούσκωμα
1. Υπερβολική ανάπτυξη κάντιντα
Η υπερανάπτυξη του μύκητα κάντιντα είναι εξαιρετικά συχνή και συνήθως προκαλείται από συχνή ή μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά μεταβάλλουν την πεπτική χλωρίδα σας, επιτρέποντας τον μύκητα που είναι ένας ευκαιριακός οργανισμός, να πολλαπλασιαστεί.Όταν υπάρχει υπερβολική κάντιντα στο σώμα, θα είστε φουσκωμένοι και θα έχετε αέρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ζυμομυκήτες ζυμώνουν τα τρόφιμα. Μερικοί άνθρωποι θα βιώσουν επίσης μεγάλη όρεξη για ζάχαρη ή υδατάνθρακες , θολή σκέψη, κόπωση, κολπικές μολύνσεις και πιθανώς μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις.Τα καλά νέα είναι ότι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας: κατανάλωση δίαιτας χωρίς ζάχαρη, λήψη συμπληρωμάτων ή βοτάνων για εξουδετέρωση του μύκητα και αναπλήρωση της εντερικής χλωρίδας με προβιοτικά.
2.
Τροφική δυσανεξία
Η διατροφική δυσανεξία είναι διαφορετική από την αλλεργία στα τρόφιμα, καθώς είναι μια καθυστερημένη αντίδραση σε ένα τρόφιμο και όχι μια άμεση αντίδραση κνησμού, οίδημα ή αναφυλαξία. Οι τροφικές δυσανεξίες προκαλούν ανοσοποιητικό στρες και φλεγμονή και αυτό μπορεί επίσης να ερεθίσει την εντερική οδό προκαλώντας φούσκωμα. Οι πιο συνηθισμένες τροφικές δυσανεξίες είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, ορισμένα φρούτα , ξηροί καρποί (αμύγδαλα και φιστίκια είναι συνηθέστεροι), σιτάρι, γλουτένη, καλαμπόκι ή άλλα.Ο μετεωρισμός θα βελτιωθεί μέσα σε 4-6 εβδομάδες από την εξάλειψη τυχόν επιβαρυντικών τροφίμων και ο εντοπισμός των ύποπτων τροφών μπορεί να γίνει με το τεστ δυσανεξίας.
3. Ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη
Η δυσανεξία στη γλουτένη και η κοιλιοκάκη (μια πιο σοβαρή μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη) έχει αυξητική τάση, κυρίως λόγω των μεγάλων αλλαγών στο σιτάρι τα τελευταία 50 χρόνια, αλλά και της υψηλής κατανάλωσης σιτηρών. Πολλοί άνθρωποι με ευαισθησία στη γλουτένη θα παραπονεθούν για φούσκωμα, με ή χωρίς αέρια, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.Κάνοντας ένα τεστ δυσανεξίας θα επιβεβαιώσουμε αν έχουμε όντως δυσανεξία στη γλουτένη.Ένας άλλος δείκτης για δυσανεξία στη γλουτένη είναι κάποιος που έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12.Εάν υποψιάζεστε ότι η γλουτένη μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για σας,καλό είναι να την αφαιρέσετε από το διαιτολόγιο σας ,να την επαναεισαγάγετε σε 4-5 εβδομάδες και να δείτε την αντίδραση του οργανισμού σας. Υπάρχουν τόσες πολλές εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις για τη γλουτένη: ρύζι, κινόα, κεχρί, καλαμπόκι και γλυκοπατάτα για να αναφέρουμε μερικές.
4. Αντοχή στην ινσουλίνη
Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που απελευθερώνεται από το πάγκρεας ως απάντηση της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα. Τα επίπεδα ινσουλίνης αυξάνονται μετά το φαγητό. Όταν η ινσουλίνη απελευθερώνεται, ενεργοποιεί τα κύτταρα ώστε να χρησιμοποιήσουν γλυκόζη και λίπος από την κυκλοφορία του αίματος. Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται όταν τα κύτταρα δεν αποκρίνονται ή αποκρίνονται ασθενώς στο σήμα ινσουλίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να εκκρίνει ακόμη περισσότερη ινσουλίνη και τελικά να δημιουργεί τοξικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γνωστό ως υψηλό σάκχαρο στο αίμα.Τα συνήθη συμπτώματα της αντίστασης στην ινσουλίνη περιλαμβάνουν: αύξηση βάρους (συχνά ταχεία σε περίοδο 2-3 ετών), έντονη επιθυμία για υδατάνθρακες και γλυκά, αυξημένη όρεξη και αίσθημα κούρασης και μετεωρισμού μετά το φαγητό.Εάν έχετε παρουσιάσει αυτά τα σημεία, και ειδικά εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, μπορεί να έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη. Υπάρχουν εξετάσεις αίματος που μπορούν να επιβεβαιώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η κατάσταση είναι θεραπευτική και αναστρέψιμη με αλλαγές στη διατροφή και άσκηση. Το κλειδί είναι να μειώσετε την πρόσληψη σακχάρων και υδατανθράκων, δίνοντας έμφαση σε περισσότερα λαχανικά, φρούτα, ίνες και υγιή λίπη.
5. Κακός συνδυασμός τροφίμων
Όταν τα τρόφιμα συνδυάζονται ακατάλληλα, επιβραδύνεται η πεπτική διαδικασία και μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και δυσπεψία.Ο μεγαλύτερος κανόνας συνδυασμού τροφίμων είναι να τρώτε μόνο τα φρούτα σας και να μην τα συνδυάζετε με άλλα τρόφιμα, ειδικά πρωτεΐνες. Για παράδειγμα, μην τρώτε ποτέ φρούτα αμέσως μετά το μεσημεριανό ψάρι.Άλλοι κανόνες συνδυασμού τροφίμων είναι να μην συνδυάζονται πρωτεΐνες με υδατάνθρακες. Αυτό γίνεται δύσκολο και σχεδόν αδύνατο με μια χορτοφαγική διατροφή, αλλά για όσους από εσάς τρώτε κρέας, πουλερικά ή ψάρι, δοκιμάστε να διαχωρίσετε τα άμυλα και τις πρωτεΐνες σας . Μπορεί να παρατηρήσετε πολύ μεγαλύτερη ευκολία πέψης. Για παράδειγμα, να έχετε ένα πρωινό που αποτελείται από φρούτα ,να έχετε ένα μεσημεριανό σνακ από ξηρούς καρπούς,φάτε ένα μεσημεριανό με κοτόπουλο ή ψάρι με πολλά λαχανικά και στη συνέχεια ένα δείπνο με υδατάνθρακες όπως μια ψητή γλυκοπατάτα με ψητά λαχανικά.
6. Ακατάστατα γεύματα-ανεπαρκής μάσηση
Μια άλλη κοινή αιτία του φουσκώματος είναι όταν κάποιος τρώει ακατάλληλες ώρες. Όταν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φαγητού πριν την κατάκλιση, η πέψη (και ο μεταβολισμός) θα υποφέρουν. Για παράδειγμα, παρακάμπτοντας το πρωινό και στη συνέχεια φάτε ένα μεγάλο μεσημεριανό γεύμα θα προκαλέσει σχεδόν πάντα φούσκωμα – και επίσης θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης όπως περιγράφεται παραπάνω. Θα καταλήξετε φουσκωμένοι και κουρασμένοι, αναζητώντας καφεΐνη για να παραμείνειτε παραγωγικός το απόγευμα.Τα σώματα μας λειτουργούν καλύτερα με τακτικούς και σταθερούς χρόνους γεύματος και το πεπτικό μας σύστημα λειτουργεί καλύτερα με συνέπεια. Στόχος για ένα πρωινό μέσα σε μία-δυο ώρες από το ξύπνημα, ένα κανονικό μεσημεριανό γεύμα και δείπνο πριν από τις 20:00. Συμπεριλάβετε μεσημεριανό πρωινό και μεσημεριανό σνακ, αν χρειαστεί.Η πέψη ξεκινάει από το στόμα και τη σωστή μάσηση.Θα πρέπει να μασάμε την τροφή μας τουλάχιστον 20-30 φορές πριν την καταπιούμε ,καθώς έτσι βοηθούμε τη διάσπαση των τροφών και διευκολύνουμε το έργο του στομάχου και του παγκρέατος και κατ’ επέκταση όλου του πεπτικού.Είναι σύνηθες το φαινόμενο να τρώμε γρήγορα και αγχωμένοι,είτε βλέποντας τηλεόραση είτε θέλοντας να προλάβουμε τις υποχρεώσεις μας χωρίς να μασάμε επαρκώς την τροφή μας.Συνέπεια αυτού είναι τα κομμάτια της τροφής που δεν πέπτονται να προκαλούν φούσκωμα και να προκαλούν το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου,κατάσταση που καταπονεί ολόκληρο τον οργανισμό,με συμπτώματα κόπωσης,πονοκεφάλους, εναλλαγές διάθεσης και γαστρεντερικές διαταραχές.
7. Ανεπάρκεια πεπτικών ενζύμων
Τα πεπτικά ένζυμα παράγονται από το πάγκρεας για να βοηθήσουν με τη διάσπαση των τροφίμων σε μορφές που μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα σας. Τα ένζυμα διασπούν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και λακτόζη.Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σώμα μπορεί να μην παράγει αρκετά πεπτικά ένζυμα, με αποτέλεσμα φούσκωμα, πόνο, δυσπεψία και ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου. Μια ανεπάρκεια των πεπτικών ενζύμων μπορεί να προκληθεί από: 1) δυσανεξία σε τρόφιμα που προκαλεί φλεγμονή χαμηλού βαθμού στην εντερική οδό, 2) υπερανάπτυξη βακτηριδίων / μυκήτων / παρασίτων, 3) χαμηλή οξύτητα στομάχου, 4) χρόνιο στρες και 5) γήρανση.Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι επίσης μια μορφή ενζυμικής ανεπάρκειας, όπου δεν υπάρχει επάρκεια του ένζυμου λακτάσης για τη διάσπαση της λακτόζης, με αποτέλεσμα την κακή πέψη των γαλακτοκομικών προϊόντων. Μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η λήψη πεπτικών ενζύμων με τα γεύματά σας και η αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος και να αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες ανισορροπίες, προκειμένου να ενθαρρύνουμε τον οργανισμό να παράγει από μόνο του επαρκή ένζυμα.
8. Άλλες αιτίες δυσβίωσης ή παράσιτα εντέρου
Πολλοί άνθρωποι φέρουν επιπλέον παθογόνα βακτήρια και ακόμη και παράσιτα στο πεπτικό τους σύστημα.Αυτό είναι κάτι σύνηθες σε όσους καταναλώνουν συχνά ζωικά προιόντα π.χ κρέας ,καθώς τα παράσιτα και τα βακτήρια αναπτύσσονται σε αυτό για να διευκολύνουν στην ουσία την πέψη του!Επιπλέον πολλές φορές οι συνθήκες μαγειρέματος και διαχείρισής του δεν καταστρέφουν τελείως τα παθογόνα. Τα συνήθη συμπτώματα είναι διάρροια, απώλεια βάρους,φούσκωμα και κόπωση.Μέσω παρασιτολογικής εξέτασης και βιοσυντονισμού μπορούμε να αναγνωρίσουμε την ύπαρξη παρασίτων ή βακτηριακής υπερανάπτυξης (δυσβίωσης)και με κατάλληλη διατροφή, βότανα και ενδεχομένως συμπληρώματα να επαναφέρουμε την ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου.
Συμπερασματικά, γνωρίζοντας την αιτία του προβλήματος και κάνοντας ουσιαστικές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το μετεωρισμό και να κτίσουμε ένα υγιές πεπτικό!