Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Google: Think mobile


Γρηγόρης Ζαριφόπουλος: «Τα κινητά τηλέφωνα σε συνδυασμό με το διαδίκτυο έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα και κάνουν έρευνα για τις σημαντικότερες αγορές τους, και είναι πλέον η πιο έμπιστη βοήθεια σε αυτό το αγοραστικό τους ταξίδι».

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2016 - Οι αναζητήσεις για αγορές μέσω κινητών τηλεφώνων εκτοξεύθηκαν το 2015, προσπερνώντας για πρώτη φορά τις αναζητήσεις από σταθερούς υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Το 2016, η τάση ενισχύθηκε τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ελλάδα, όπου το 58% του συνολικού πληθυσμού πλέον χρησιμοποιεί smartphone.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τους marketers και τις εταιρείες προϊόντων;

Για να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις και να παρακινήσει περαιτέρω συζητήσεις,  η Google οργάνωσε την πρώτη Think Mobile εκδήλωση στην Αθήνα, με σκοπό να αναδείξει τη δυναμική των κινητών τηλεφώνων και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τους marketers.

Αρκετοί ομιλητές, μετά την εισαγωγή του Γρηγόρη Ζαριφόπουλου, Country Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, μίλησαν για θέματα σχετικά με το μέλλον της τεχνολογίας και τις πρόσφατες καινοτομίες  που έχει παρουσιάσει η Google στο κόσμο των κινητών τηλεφώνων. Μία τέτοια εφαρμογή είναι το Google Allo, ένας καινούργιος έξυπνος τρόπος ανταλλαγής μηνυμάτων,  για Android και iOS, που συνδυάζει τα μηνύματα με το Google Assistant - με το οποίο ο χρήστης μπορεί να συνομιλήσει - για να εμπλουτίσει την εμπειρία του με επιπλέον δυνατότητες (όπως emojis, κρατήσεις εισιτηρίων, προτάσεις προϊόντων, κ.α.)

Δείτε όλο το άρθρο για το think mobile της Google

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Η Google μειώνει κατά 65% το μέγεθος των app updates



Στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν, το μέγεθος των app updates ήταν αρκετά μεγάλο, αφού στην ουσία ξανακατέβαζες ολόκληρη την εφαρμογή. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, εταιρείες σαν την Apple και την Google βρήκαν τρόπους ώστε κατά την διάρκεια του update οι συσκευές μας να κατεβάζουν μόνο ότι χρειάζονται, και όχι ολόκληρη την εφαρμογή. Τώρα, η Google το πάει ένα βήμα παραπέρα, συρρικνώνοντας το app update έως και 65%.

Σε ένα post στο Android Developer Blog, η Google παρουσίασε έναν νέο τρόπο για το packaging των app updates σε μορφή file-by-file patching. Σύμφωνα με την Google, «Το File-by-File είναι βασισμένο στο να εντοπίζει τις αλλαγές στα μη συμπιεσμένα δεδομένα. Για να δημιουργήσουμε το patch, πρώτα κάνουμε αποσυμπίεση παλαιών και καινούργιων αρχείων πριν υπολογίσουμε το δέλτα (ακόμη χρησιμοποιούμε bsdiff εδώ). Ύστερα για να εφαρμόσουμε το patch, αποσυμπιέζουμε το παλιό αρχείο, εφαρμόζουμε το δέλτα στο αποσυμπιεσμένο περιεχόμενο και συμπιέζουμε το νέο αρχείο».

Ωστόσο, η Google σημειώνει ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι πιο αργή, καθώς απαιτεί μεγαλύτερη επεξεργασία. Έχουν υπολογίσει ότι η επανασυμπίεση μπορεί να κάνει 1 δευτερόλεπτο το mb σε μια σύγχρονη συσκευή (μετά το 2015), και περισσότερο σε παλαιότερες. Επιπλέον, υπολόγισαν ότι αν το patch γίνει το μισό σε μέγεθος, τότε θα πάρει διπλάσιο χρόνο για να εφαρμοστεί στις συσκευές.

Για αυτόν τον λόγο, η Google δήλωσε ότι το file-by-file patching θα εφαρμοστεί μόνο στα auto-updates, τα οποία γίνονται στο background σε στιγμές που ο χρήστης δεν χρησιμοποιεί την συσκευή του, συνήθως κατά την βραδινή φόρτιση της συσκευής.

Κατασκευή ιστοσελίδων Θεσσαλονίκη